МОЗ Чехії відмовився дозволити жителям знімати маску на порожній вулиці

 

Міністр охорони здоров'я Чехії Ян Блатних відмовився дозволити жителям знімати маску на вулиці, коли на ній немає інших людей. Про можливість внесення даного виключення в масочний режим його запитали в четвер на засіданні парламенту.

«Розумію, ви хочете, щоб люди були обережними. Але коли я йду по вулиці один і нікого навколо немає, то кого захищає моя маска? Чи дійсно необхідно зобов'язувати громадян носити маску в такій ситуації? Може бути, ви зміните постанову? », - звернувся до міністра депутат від партії ODS Войтех Мунзар.

«Це тимчасовий захід і її необхідно дотримуватися. Будь-які винятки не є виправданими, оскільки вони знизили б ефективність всього масочного режиму. Я не хочу, щоб з цього категоричного правила були винятки », - підкреслив глава МОЗ.

Питання пролунало на тлі скандалу в місті Угерське-Градіште, де поліцейські скрутили чоловіка на очах його трирічного сина за відмову надіти маску і пред'явити посвідчення особи. Схожий інцидент днями стався в Празі. 

Нагадаємо, за діючими правилами жителі Чехії зобов'язані безперервно носити респіратори FFP2 або аналогічні по ефективності засоби захисту (наприклад, наномаскі) в громадському транспорті, магазинах, державних відомствах, медичних установах, аеропортах, на зупинках, вокзалах і в інших місцях великого скупчення людей.

На вулицях в межах забудованої території досить носити звичайну медичну маску, але теж безперервно і незалежно від того, є поблизу інші люди чи ні. Причому міські парки (незалежно від їх розміру) вважаються частиною забудованої території, відповідно, дана вимога діє і там.

Порушникам загрожує штраф до 10 тис. Крон. Однак найчастіше поліцейські обмежуються лише усним попередженням.

джерело

Коментарі