Що приготувати на Святвечір: рецепти 12 пісних страв


Наближаються різдвяні свята, на які, традиційно, кожна господиня хоче приготувати найсмачніше для своїх рідних. Пропонуємо вам перелік із 12 пісних страв, які можуть прикрасити різдвяний стіл будь-якої української родини.                                                               Кутя «Традиційна» 

Вам знадобиться: на 2 склянки пшениці: 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру-піску. Спосіб приготування: Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч. 
Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не лопнуть. Прокип'ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука. 
Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.                                                              Різдвяний калач 

Інгредієнти: молоко - 250мл, цукор - 100г, сіль - 0 , 5ч.л, масло вершкове - 100г, борошно - 500г, дріжджі - 1,5ч.л, ванільний цукор - 1 пакетик, родзинки - 50-100г, яйця - 2шт.                                    
Рецепт старовинного узвару 

Інгредієнти: сушені яблука – 100 г, сушені груші – 100 г, чорнослив – 100 г, родзинки – 50 7, цукор і мед за смаком.  
Спосіб приготування: Промити сухофрукти теплою водою. Залити гарячою водою груші, накрити кришкою і поставити на слабкий вогонь. Через 10 хвилин додати сухі яблука. Ще через 10 хвилин кинути чорнослив, а через 5 хвилин – родзинки. Коли сухофрукти будуть готові, додати узвар до кипіння, зняти з вогню і заправити медом та цукром. Поставити напій у прохолодне місце і дати настоятись.                                             Пісні вареники з капустою 

Інгредієнти: пшеничне борошно – 350 г, цибуля ріпчаста – 2 шт., морква – 150 г, капуста білокачанна – 500 г, рослинна олія – 80 мл, сіль – 0, 5 ч. л. 
Спосіб приготування: У 250 г борошна додати 0,5 ч. л. солі та перемішати. Залити в борошно 150 мл теплої води і замісити тісто. Тісто вимісити, але не перестаратися, щоб не вийшло тугим. Воно повинно перестати липнути до рук, але залишатися дуже м'яким і ніжним. Накрити і залишити на 40-60 хвилин. 
Цибулю, моркву почистити, порізати, спасерувати на рослинній олії.   
Дрібно нашаткувати капусту. Розділити пасеровку на 1/3 і 2/3 частини. 1/3 відкласти, а в 2/3 додати капусту і тушкувати на повільному вогні, періодично помішуючи, до готовності. Посолити за смаком. Капуста повинна підрум'янитися. Трохи остудити.  Тісто розкачати на борошні, товщина не повинна перевищувати 2-3 мм. Вирізати з тіста кружки (можна стаканом). У кружок із тіста покласти капусту і зліпити вареник.  Закинути вареники в киплячу, підсолену воду і варити 5-7 хвилин. Вийняти, здобрити рослинною олією і прикрасити пасеровкою, що залишилась.                                      Буряк фарширований 

Вам знадобиться: 4 буряки, 1 морква, 2 цибулини, 4 ст. л. томатної пасти, 1/4 склянки рису (близько 50 г), 3 ст. ложки олії, 2 ст. ложки майонезу, зелена цибуля, сіль, перець за смаком. 
Спосіб приготування:  Зварити до м’якості буряки в шкірці. Відварити рис майже до повної готовності. Далі слід очистити буряки, видалити серцевину так, щоб отримати стаканчик зі стінками товщиною 1 см. М’яку частину, видалену з буряка відкласти для фарширування. Далі очистити і подрібнити ріпчасту цибулю, очистити моркву і натерти на крупній тертці. 
Спасерувати овочі на олії, додати томатну пасту, тушкувати 5 хвилин. Потім подрібнити буряк, що залишився, додати пасеровані овочі, сіль, перець і перемішати. Наповнити буряки фаршем, приправити майонезом. Запікати у духовці 30 хвилин при температурі 160 градусів.                                
Загрузка...
Печериці фаршировані 

Вам знадобиться: великі печериці - 8-10 шт., 1 цибулина, буряк печений або варений - 1 шт., 2 зубці часнику, зелень кропу, петрушки, селери, сіль, перець, олія соняшникова.  Спосіб приготування: Печериці промити, обтерти серветкою, акуратно відламати ніжки. Далі слід дрібно порізати ніжки, змішати їх з буряком, цибулею, нарізаними дрібними кубиками. Солимо і перчимо. Для соусу часник подрібнюємо, додаємо олію, перемішуємо. На змащений пергамент викладаємо гриби капелюшками внутрішньою стороною догори. Заповнити начинкою, розподіляємо зверху соус. Запікаємо у духовці при температурі 200 градусів. Коли начинка почне підрум’янюватись, температуру зменшити до 150 градусів, поставити деко на низ духовки.                                      Пісний борщ 

Вам знадобиться: картопля – 4-5 штук, 1 морквина, цибуля ріпчаста, 1 буряк, 250 г капусти, 3-4 зубці часнику, вода – 2, 5 л, лавровий лист – 3 шт., перець чорний горошком – 3-5 шт., перець духмяний – 3 шт., паста томатна – 3-4 ст. л., олія соняшникова рафінована. 
Спосіб приготування: почистити і натерти буряк, скропити лимонним соком або оцтом (щоб зберегти яскравий колір після смаження). Додати томатну пасту, 1-2 ложки олії, трішки води. Тушити на сковорідці 8-10 хвилин на маленькому вогні. Окремо підсмажити цибулю, нарізану кубиками. Додати до неї натерту моркву. Протушити ще 2-3 хвилини. До киплячої води додаємо картоплю, посолити і додати перець.Через 10 хвилин кинути пошатковану капусту. Через 5-7 хв. Додаємо з’єднуємо із зажаркою. Ще через 2-3 хвилини додаємо масу з буряка. Варимо 3 хвилини, додаємо лавровий лист, подрібнений часник, знімаємо з вогню. Далі даємо настоятись ще 2-3 хвилини, виймаємо лавровий лист.                                           

Загрузка...
 Пісні голубці 

Інгредієнти: капуста білокачанна – 500 г, картопля – 700 г, 1 морква, цибулина, помідори – 4-5 штук, олія – 50 мл, сіль – 2 ч. л., лавровий лист – 2-3 шт. 
Спосіб приготування: Капусту підготувати, вирізати качан. Довести до кипіння воду (близько 2 л). Коли вода закипить, додати половину солі. Капустину залишити в окропі на 1-2 хв, аби листки могли вільно відділятись. 
Далі слід зрізати потовщення на листках. Помідори порізати на тонкі скибки. Цибулю, моркву і картоплю натерти на дрібній тертці. Додати до овочів сіль та перемішати. Начинку загорнути у листок трубочкою. Дно каструлі змастити олією, вистелити помідорами. Решту помідорів викласти зверху на голубці. Залити гарячим капустяним відваром і варити під кришкою 2 години. Подавати з грибною підливою або домашніми соусами.                                                
Деруни 

Вам знадобиться: картопля – 5 штук, гриби – 200 г, у цибулина, сіль, перець, олія, зелень кропу. 
Спосіб приготування: Гриби нарізати кубиками, обсмажити і посолити. Цибулю мілко подрібнити. Картоплю натерти на тертці, сік злити, посолити і поперчити, додати цибулю і гриби, зелень за смаком. Все перемішати. Смажити потрібно на соняшниковій олії з двох сторін на середньому вогні до золотавого кольору.                                      Гарбуз до пісного столу 

Інгредієнти: 450 г гарбуза, 250 г бобів, борошно – 50 г, соняшникова олія – 60 г, цибуля, часник, зелень, сіль, мелений перець. 
Спосіб приготування: Помити, почистити гарбуз, нарізати невеликими кубиками. Покласти у каструлю, додати вже спасеровану цибулю. Налити у каструльку воду у відношенні: 100 г на 1 кг гарбуза, досипати боби. Варити на повільному вогні під закритою кришкою, поки боби не розм ’якнуть. Після цього, посолити, додати перцю, заправити часником.   
Рис з гарбузом, червоними перцями і смаженим гарбузовим насінням 

Вам знадобиться: гарбуз – 340 г, перець червоний болгарський – 1 штука, стакан довго зернистого рису, вода – 2 склянки, цибуля ріпчаста, лавровий лист – 1-2 шт., оливкова олія – ¼ склянки, насіння гарбузове - ¼ склянки, сіль, перець. 
Спосіб приготування: Розігріти сковорідку, додати олію, нарізаний гарбуз. Далі кинути червоний перець, цибулю, потім лавровий лист. Додати 1 ч. л. солі, перцю. Постійно помішувати, поки овочі не підрум’яняться. Далі додати рис, перемішати і влити воду. Довести до кипіння, зменшити вогонь і готувати під закритою кришкою протягом 20 хвилин. Овочі та рис повинні стати м’якими, рідина має випаруватись. Зняти з вогню, залишити на 10 хвилин, додати гарбузове насіння.                                   
Вертути з яблуками 

Інгредієнти: рослинна олія – 120 мл, вода – 120 мл, борошно – 2 ст. л., цукор – 4 ст. л., 1 яйце, пів ч. л. солі, яблука зелені – 5 штук.  
Спосіб приготування: нагріти духовку до 180 градусів. Очистити яблука від насіння і шкірки, нарізати кубиками. Додати 3 ст. л. цукру. У миску налити воду, рослинну олію, додати яйце, цукор, борошно і все перемішати. Замісити тісто. Розділити його на 4 частини. 
Розкачати тісто в прямокутник, викласти начинку. Загорнути бічні краї на начинку і скрутити вертуту. Змащуємо вертути олі\ю, запікаємо 40-45 хвилин до золотистого кольору.
 А які страви є на вашому різдвяному столі? Власними рецептами діліться у коментарях.
Загрузка...

Коментарі