Наближаються різдвяні свята, на які, традиційно, кожна господиня хоче приготувати найсмачніше для своїх рідних. Пропонуємо вам перелік із 12 пісних страв, які можуть прикрасити різдвяний стіл будь-якої української родини. Кутя «Традиційна»
Вам знадобиться: на 2 склянки пшениці: 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру-піску. Спосіб приготування: Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч.
Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не лопнуть. Прокип'ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука.
Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару. Різдвяний калач
Інгредієнти: молоко - 250мл, цукор - 100г, сіль - 0 , 5ч.л, масло вершкове - 100г, борошно - 500г, дріжджі - 1,5ч.л, ванільний цукор - 1 пакетик, родзинки - 50-100г, яйця - 2шт.
Рецепт старовинного узвару
Інгредієнти: сушені яблука – 100 г, сушені груші – 100 г, чорнослив – 100 г, родзинки – 50 7, цукор і мед за смаком.
Спосіб приготування: Промити сухофрукти теплою водою. Залити гарячою водою груші, накрити кришкою і поставити на слабкий вогонь. Через 10 хвилин додати сухі яблука. Ще через 10 хвилин кинути чорнослив, а через 5 хвилин – родзинки. Коли сухофрукти будуть готові, додати узвар до кипіння, зняти з вогню і заправити медом та цукром. Поставити напій у прохолодне місце і дати настоятись. Пісні вареники з капустою
Інгредієнти: пшеничне борошно – 350 г, цибуля ріпчаста – 2 шт., морква – 150 г, капуста білокачанна – 500 г, рослинна олія – 80 мл, сіль – 0, 5 ч. л.
Спосіб приготування: У 250 г борошна додати 0,5 ч. л. солі та перемішати. Залити в борошно 150 мл теплої води і замісити тісто. Тісто вимісити, але не перестаратися, щоб не вийшло тугим. Воно повинно перестати липнути до рук, але залишатися дуже м'яким і ніжним. Накрити і залишити на 40-60 хвилин.
Цибулю, моркву почистити, порізати, спасерувати на рослинній олії.
Дрібно нашаткувати капусту. Розділити пасеровку на 1/3 і 2/3 частини. 1/3 відкласти, а в 2/3 додати капусту і тушкувати на повільному вогні, періодично помішуючи, до готовності. Посолити за смаком. Капуста повинна підрум'янитися. Трохи остудити. Тісто розкачати на борошні, товщина не повинна перевищувати 2-3 мм. Вирізати з тіста кружки (можна стаканом). У кружок із тіста покласти капусту і зліпити вареник. Закинути вареники в киплячу, підсолену воду і варити 5-7 хвилин. Вийняти, здобрити рослинною олією і прикрасити пасеровкою, що залишилась. Буряк фарширований
Вам знадобиться: 4 буряки, 1 морква, 2 цибулини, 4 ст. л. томатної пасти, 1/4 склянки рису (близько 50 г), 3 ст. ложки олії, 2 ст. ложки майонезу, зелена цибуля, сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування: Зварити до м’якості буряки в шкірці. Відварити рис майже до повної готовності. Далі слід очистити буряки, видалити серцевину так, щоб отримати стаканчик зі стінками товщиною 1 см. М’яку частину, видалену з буряка відкласти для фарширування. Далі очистити і подрібнити ріпчасту цибулю, очистити моркву і натерти на крупній тертці.
Спасерувати овочі на олії, додати томатну пасту, тушкувати 5 хвилин. Потім подрібнити буряк, що залишився, додати пасеровані овочі, сіль, перець і перемішати. Наповнити буряки фаршем, приправити майонезом. Запікати у духовці 30 хвилин при температурі 160 градусів.
Загрузка...
Печериці фаршировані
Вам знадобиться: великі печериці - 8-10 шт., 1 цибулина, буряк печений або варений - 1 шт., 2 зубці часнику, зелень кропу, петрушки, селери, сіль, перець, олія соняшникова. Спосіб приготування: Печериці промити, обтерти серветкою, акуратно відламати ніжки. Далі слід дрібно порізати ніжки, змішати їх з буряком, цибулею, нарізаними дрібними кубиками. Солимо і перчимо. Для соусу часник подрібнюємо, додаємо олію, перемішуємо. На змащений пергамент викладаємо гриби капелюшками внутрішньою стороною догори. Заповнити начинкою, розподіляємо зверху соус. Запікаємо у духовці при температурі 200 градусів. Коли начинка почне підрум’янюватись, температуру зменшити до 150 градусів, поставити деко на низ духовки. Пісний борщ
Вам знадобиться: картопля – 4-5 штук, 1 морквина, цибуля ріпчаста, 1 буряк, 250 г капусти, 3-4 зубці часнику, вода – 2, 5 л, лавровий лист – 3 шт., перець чорний горошком – 3-5 шт., перець духмяний – 3 шт., паста томатна – 3-4 ст. л., олія соняшникова рафінована.
Спосіб приготування: почистити і натерти буряк, скропити лимонним соком або оцтом (щоб зберегти яскравий колір після смаження). Додати томатну пасту, 1-2 ложки олії, трішки води. Тушити на сковорідці 8-10 хвилин на маленькому вогні. Окремо підсмажити цибулю, нарізану кубиками. Додати до неї натерту моркву. Протушити ще 2-3 хвилини. До киплячої води додаємо картоплю, посолити і додати перець.Через 10 хвилин кинути пошатковану капусту. Через 5-7 хв. Додаємо з’єднуємо із зажаркою. Ще через 2-3 хвилини додаємо масу з буряка. Варимо 3 хвилини, додаємо лавровий лист, подрібнений часник, знімаємо з вогню. Далі даємо настоятись ще 2-3 хвилини, виймаємо лавровий лист.
Загрузка...
Пісні голубці
Інгредієнти: капуста білокачанна – 500 г, картопля – 700 г, 1 морква, цибулина, помідори – 4-5 штук, олія – 50 мл, сіль – 2 ч. л., лавровий лист – 2-3 шт.
Спосіб приготування: Капусту підготувати, вирізати качан. Довести до кипіння воду (близько 2 л). Коли вода закипить, додати половину солі. Капустину залишити в окропі на 1-2 хв, аби листки могли вільно відділятись.
Далі слід зрізати потовщення на листках. Помідори порізати на тонкі скибки. Цибулю, моркву і картоплю натерти на дрібній тертці. Додати до овочів сіль та перемішати. Начинку загорнути у листок трубочкою. Дно каструлі змастити олією, вистелити помідорами. Решту помідорів викласти зверху на голубці. Залити гарячим капустяним відваром і варити під кришкою 2 години. Подавати з грибною підливою або домашніми соусами.
Деруни
Вам знадобиться: картопля – 5 штук, гриби – 200 г, у цибулина, сіль, перець, олія, зелень кропу.
Спосіб приготування: Гриби нарізати кубиками, обсмажити і посолити. Цибулю мілко подрібнити. Картоплю натерти на тертці, сік злити, посолити і поперчити, додати цибулю і гриби, зелень за смаком. Все перемішати. Смажити потрібно на соняшниковій олії з двох сторін на середньому вогні до золотавого кольору. Гарбуз до пісного столу
Інгредієнти: 450 г гарбуза, 250 г бобів, борошно – 50 г, соняшникова олія – 60 г, цибуля, часник, зелень, сіль, мелений перець.
Спосіб приготування: Помити, почистити гарбуз, нарізати невеликими кубиками. Покласти у каструлю, додати вже спасеровану цибулю. Налити у каструльку воду у відношенні: 100 г на 1 кг гарбуза, досипати боби. Варити на повільному вогні під закритою кришкою, поки боби не розм ’якнуть. Після цього, посолити, додати перцю, заправити часником.
Рис з гарбузом, червоними перцями і смаженим гарбузовим насінням
Вам знадобиться: гарбуз – 340 г, перець червоний болгарський – 1 штука, стакан довго зернистого рису, вода – 2 склянки, цибуля ріпчаста, лавровий лист – 1-2 шт., оливкова олія – ¼ склянки, насіння гарбузове - ¼ склянки, сіль, перець.
Спосіб приготування: Розігріти сковорідку, додати олію, нарізаний гарбуз. Далі кинути червоний перець, цибулю, потім лавровий лист. Додати 1 ч. л. солі, перцю. Постійно помішувати, поки овочі не підрум’яняться. Далі додати рис, перемішати і влити воду. Довести до кипіння, зменшити вогонь і готувати під закритою кришкою протягом 20 хвилин. Овочі та рис повинні стати м’якими, рідина має випаруватись. Зняти з вогню, залишити на 10 хвилин, додати гарбузове насіння.
Вертути з яблуками
Інгредієнти: рослинна олія – 120 мл, вода – 120 мл, борошно – 2 ст. л., цукор – 4 ст. л., 1 яйце, пів ч. л. солі, яблука зелені – 5 штук.
Спосіб приготування: нагріти духовку до 180 градусів. Очистити яблука від насіння і шкірки, нарізати кубиками. Додати 3 ст. л. цукру. У миску налити воду, рослинну олію, додати яйце, цукор, борошно і все перемішати. Замісити тісто. Розділити його на 4 частини.
Розкачати тісто в прямокутник, викласти начинку. Загорнути бічні краї на начинку і скрутити вертуту. Змащуємо вертути олі\ю, запікаємо 40-45 хвилин до золотистого кольору.
А які страви є на вашому різдвяному столі? Власними рецептами діліться у коментарях.
Загрузка...
Коментарі
Дописати коментар